Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham

Zalm met kerst, het is een klassieker, maar het blijft gewoon een hele fijne combinatie. Natuurlijk kun je het dan helemaal klassiek houden en een stuk zalmfilet met huid uit de oven serveren, maar voor dit jaar wilde ik er eens iets speciaals mee doen. Bladerend door de stapels tijdschriften met kerstgerechten die wij inmiddels verzameld hebben, kwam ik ineens deze zalmrollade met tomatenpesto en serranoham tegen. Gisteren probeerde ik hem uit en boy wat is dit een topper! Ik ben normaal niet zo’n fan van zalmfilet, maar dit is echt een heerlijk gerecht. De serranoham houdt de zalm heerlijk mals en sappig (én goed in model) en de tomatenpesto geeft de zalm net dat beetje pit wat ik normaal zo mis. En omdat je de zalmrollade prima een dag van tevoren kunt maken zodat je hem op de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven, mag dit gerecht zeker niet ontbreken op je kerstmenu. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

Voor 4-6 personen heb je de volgende ingredienten nodig:

 • 700 gr. zalmfilet (aan één stuk, met huid)
 • 100 gr. pesto rosse
 • peper & zout
 • 150 gr. serranoham (plakken)

Verder nog nodig:

 • Een ovenschaal
 • Olijfolie
 • Keukentouw

De bereidingswijze is als volgt:

 1. Verwarm de oven alvast voor op 225 graden en giet wat (olijf-)olie in een ovenschaal.
 2. Snijd het dikke deel van de zalmfilet horizontaal in (niet door!) en klap de filet als een boek open.
 3. Strijk de tomatenpesto op de opengeklapte zalmfilet, bestrooi met wat peper & zout en rol de filet vanaf de brede kant op tot een rollade. Doe dit niet te strak. Rol de rollade vervolgens in de ham, bind hem rondom op met keukentouw en leg hem in een ovenschaal.
 4. Bak de zalmrollade in de voorverwamrde oven in 20-25 minuten rosé of net gaar vanbinnen.
 5. Snijd de zalmrollade in plakken leg op de borden.

Lekker met krieltjes uit de oven (die je ook alvast kunt voorkoken in de oven, waardoor ze niet meer zo lang in de oven hoeven) en een frisse salade van rucola, peterselie en een sjalotje.

Liefs,
Floortje & Marjolijn