Witte chocoladesoufflé

Witte chocoladesoufflé close

Wat is er nu lekkerder dan je avondmaal af te sluiten met een heerlijk toetje? Natuurlijk kun je weer die bak ijs op tafel zetten, maar wanneer je gasten (of jezelf) echt eens wilt verrassen maak je deze chocoladesoufflé met witte chocolade! Heerlijk luchtig, romig en warm. Een betere afsluiting kan ik me bijna niet bedenken.
Het recept voor dit nagerecht komt uit het 2011 decembernummer van Foodies Magazine. Ik heb voor dit recept kleine soufflévormpjes gebruikt (formaat ter grootte van een cupcakevormpje). Mocht je grotere vormpjes hebben, pas je recept hier dan op aan.

Voor 6 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 150 gr. witte chocolade
 • 2 tl. maïzena
 • 200 ml. slagroom
 • snufje zout
 • 4 eieren
 • 100 gr. suiker (+ wat extra)
 • Wat zachte boter voor het invetten van de soufflévormpjes
 • Poedersuiker voor het bestrooien van de soufflés

De bereidingswijze is als volgt:

 1. Verwarm de oven alvast voor (hete lucht 200 graden, elektrisch 225 graden) en vet de soufflévormpjes in met wat boter. Bestrooi de vormpjes met wat suiker en zet ze apart.
 2. Smelt de chocolade au bain-marie en meng ondertussen de maïzena met een halve eetlepel slagroom. Breng de rest van de slagroom aan de kook en voeg een snufje zout toe. Voeg daarna het maïzena-mengsel toe en bind hier de slagroom mee.
 3. Roer vervolgens de warme room door de gesmolten chocolade, splits de eieren en  klop de eidooiers door het chocolademengsel.
 4. Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe. Spatel het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel totdat het goed gemengd is, maar probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden. Dit zorgt ervoor dat je soufflés straks goed rijzen.
 5. Giet het mengsel in de ovenschaaltjes en plaats deze voor zo’n 10 – 12 minuten in de oven. Open tussentijds niet de oven, want dan zakken ze in! Haal ze uit de oven, bestrooi ze met wat poedersuiker en serveer ze direct.

Dus wil je echt eens een keer uitpakken bij het dessert, probeer dan deze heerlijke witte chocoladesoufflé eens uit. Succes gegarandeerd!

Liefs,
Floortje en Marjolijn

Witte chocoladesoufflé