Volkorenbrood met zaden – Heel Holland Bakt

Volkorenbrood met zaden - Heel Holland Bakt

Aflevering 3 alweer van Heel Holland Bakt en dit keer was het thema ‘brood’. We hebben beiden een aantal jaar bij een bakker hebben gewerkt, dus waren wij erg benieuwd naar deze aflevering. Zelf maken we eigenlijk nooit brood, maar het hele huis ruikt zo lekker wanneer het nog warme brood staat af te koelen op het aanrecht. Uiteindelijk werd Matthieu meesterbakker van de week (met hulp van de andere deelnemers) en moest Ruth naar huis. Zoals Martine Bijl al zei: “De een zijn broodje is de ander zijn doodje”.

De signature opdracht was deze keer om een focaccia te maken. Focaccia is een Italiaans platbrood met als basis bloem, water, zout, gist en olijfolie. Wanneer je het deeg eenmaal gemaakt hebt, kun je deze beleggen met allerlei ingrediënten, zoals zongedroogde tomaatjes, olijven, vijgen, kaas, ham, etc. Je kunt de focaccia dus helemaal naar eigen smaak maken en zo’n brood heeft vaak niet meer nodig dan wat goede olijfolie om te dippen. Ideaal dus voor de borrel of de bbq!

De technische opdracht bestond uit het maken van een winston. Wij hadden allebei al wel gehoord van een winston, maar het is dus een vlechtbrood met een knoop. Dat het heel lastig is om de winston te maken werd al vrij snel duidelijk. Bijna alle deelnemers hadden wel problemen om de winston mooi te vlechten en vervolgens in de knoop te leggen. Ook het afbakken van het brood bleek bij veel deelnemers een probleem.

Tijdens de laatste opdracht moesten alle deelnemers een broodmand maken met minstens 3 verschillende soorten broodjes. Dit mochten zowel hartige als zoete broodjes zijn. Het werd een heuse strijd om wie het lekkerste worstenbroodje zou maken en wie de lekkerste bolus.

Robért van Beckhoven zei het tijdens de aflevering al: “Wie geen brood kan bakken, is geen echte thuisbakker…”. Tijd dus om de challenge aan te gaan en zelf een heerlijk brood te produceren. We besloten voor een volkorenbrood met zaden op de bovenkant te gaan. Wanneer je zelf brood maakt, is het belangrijkste dat je het deeg goed kneed en goed laat rijzen.

Voor 1 brood heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 250 gram volkorenmeel
 • 250 gram tarwemeel
 • 7 gram gedroogde gist
 • 10 gram zout
 • 300 ml. lauw water
 • Verschillende zaten voor op de bovenkant (bijv. havermoutvlokken, lijnzaad, sesamzaad en/of pompoenpitten)

En dit is de bereidingswijze:

 1. Meng beide meelsoorten met het zout in een grote kom. Los de gist op in het water, roer even goed door en giet het bij het meel.
 2. Roer met een houten lepel goed door en kneed het vervolgens met je handen tot een soepel deeg. Haal uit de kom en kneed het minstens 15 minuten goed door.
 3. Plaats het deeg terug in de kom, dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen op een tochtvrije plaats. Het deeg moet minimaal in omvang verdubbelen.
 4. Druk vervolgens zachtjes met je knokkels de lucht uit het deeg.
 5. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Druk zachtjes met je knokkels de lucht uit het deeg en leg het deeg op het aanrecht.Maak er een plat ovaal brood van.
 6. Vouw vervolgens beide zijkanten één voor één naar het midden, zodat je een rechthoek krijgt. Doe dit vervolgens ook met de boven- en onderkant en druk de vouwnaden zachtjes aan. Draai het deeg om en als het goed is heb je nu een mooi gevormd brood.
 7. Maak met een scherp mes een inkeping over de lengte, maak het deeg licht vochtig met wat water en strooi er de zaden over.
 8. Plaats het brood terug in een kom en dek nogmaals af met een andere (schone) kom of huishoudfolie. Laat het brood nogmaals voor 30-45 minuten rijzen, totdat het deeg in grootte verdubbeld is.
 9. Plaats een braadslede onder in de oven en verwarm de oven minstens 20 minuten voor op de hoogste stand.
 10. Leg het brood op bakpapier in de oven, doe wat water in de hete braadslede en schakel de oven terug naar 200 graden.
 11. Bak het brood in 30-35 minuten gaar. Wanneer je het brood optilt en op de onderkant tikt, moet het hol klinken. Zo niet, plaats het brood nog even terug in de oven.

Hmmm, wat is zelfgebakken brood toch lekker! Misschien nog wel lekkerder dan wanneer je het brood bij de bakker haalt. Voor een eerste keer is dit brood meer dan geslaagd! Heerlijk met wat jam of een plakje kaas.
Van mama hebben we gisteren al het kookboek van Emmanuel Hadjiandreou ‘Hoe bak ik Brood’ gekregen, dus dit is zeker niet het laatste brood wat hier thuis uit de oven komt!

Volkorenbrood met zaden - heel holland bakt