Tiramisutaart

Tiramisutaart 2

Deze tiramisutaart is de klapper van het kerstmenu! Hij ziet er schitterend uit en is heerlijk. Niet zwaar op de maag zoals je zou verwachten bij een tiramisu. Natuurlijk moet je niet te grote punten snijden, want anders zit je alsnog propvol! Het fijne is dat je het bijna helemaal een dag van tevoren kan maken. Alleen de chocoladerand en de bovenkant kan je op de dag zelf nog even doen. Niets gezelliger dan aan tafel blijven met je gasten en niet constant bezig zijn in de keuken!

Ingrediënten voor 12 personen:

 • 24 oreo-koekjes
 • 75 gram boter
 • 5 espressosticks (Nescafé)
 • 200 ml Amarula (koffielikeur, 17% alcohol)
 • 4 blaadjes gelatine
 • 250 ml slagroom
 • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 • 500 gram mascarpone
 • 24 lange vingers
 • 100 gram pure chocolade (72% procent cacao)
 • 2 theelepels cacaopoeder

Bereiding:

 1. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier. Maal de oreo-koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pan en meng met de koekkruimels. Schep in de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.
 2. Verwarm 100 ml water in een pan en roer er 2 espressosticks en 100 ml Amarula door. Laat afkoelen in een bord.
 3. Klop de slagroom met de basterdsuiker en de rest van de espressosticks in een ruime kom lobbig. Klop lepel voor lepel de mascarpone erdoor. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
 4. Verwarm de rest van de Amarula en een pan, maar laat het niet koken. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en los al roerend op in Amarula. Meng het gelatinemengsel door het mascarponemengsel.
 5. Schep 1/3 van het mascarponemengsel op de koekbodem in de springvorm. Doop 12 lange vingers in het koffiemengsel van stap 2 en leg ze op de mascarpone. Schep er weer 1/3 mascarpone op en doop de rest van lange vingers in het koffiemengsel. Leg ze weer op de mascarpone en verdeel daarna de overgebleven mascarpone over de springvorm. Laat afgedekt 4 uur opstijven in de koelkast.
 6. Zet een pan met water op het vuur en zet daar een kom op. Zorg dat de kom het water niet raakt. Breek de chocolade in stukjes en doe in de kom. Laat de chocolade zo smelten en laat het daarna iets afkoelen.
 7. Verwijder de vorm door een theedoek nat te maken met heet water en deze om de vorm te wikkelen. De taart laat dan vanzelf los als je de springvorm losmaakt. Breng de chocolade aan op de zijkant van de taart met een kwastje of een spuitzak. Laat de chocolade naar beneden druipen voor een mooi effect.
 8. Knip sterren uit bakpapier en leg ze op de taart. Bestrooi de tiramisutaart met cacaopoeder en verwijder daarna voorzichtig de sterren. Snijd in de taart in 12 stukken.

Stap 1 t/m 5 heb ik een dag eerder gemaakt. Daarna heb ik de tiramisutaart vervoerd in de springvorm en op locatie heb ik stap 6 t/m 8 gedaan.

Smakelijk!

Marjolijn en Floortje

Tiramisutaart