Tafelopmaak

Kersttafel goud-wit 2

Hoe dek je de tafel voor het kerstdiner? Naast natuurlijk het kerstmenu is hoe je de tafel opmaakt ook heel belangrijk. Vaak maken we er met Kerstmis iets speciaals van. We dekken de tafel met het mooiste tafelkleed, gebruiken eventueel een loper en maken naamkaartjes. In dit artikel geven we je tips hoe je de tafel volgens etiquette kunt opmaken, maar ook geven we leuke decoratietips.

Laten we beginnen met hoe je de feesttafel dekt. Natuurlijk heb je een bord en bestek nodig, maar wat leg je in welke volgorde neer? Begin met een onderbord. Dit is handig als je deze tafel gaat dekken en het staat gastvrij omdat je zo nooit een lege tafel hebt. Heb je geen onderborden dan kun je placemats gebruiken of je zet het bord van het hoofdgerecht als eerste neer. Dan het bestek. De beste tip is dat je altijd van buiten naar binnen eet. Je begint dus met het bestek wat het verst van het bord af ligt. Bij elke gang kom je dichter bij het bord. Het bestek ligt met de onderkant van al het bestek op één lijn met het onderbord, waarbij de messen met de snijkant naar binnen liggen en vorken en lepels liggen met de bolle kant op tafel. Het dessertbestek leg je horizontaal boven het bord, de vork met het heft links en daarboven de lepel met het heft rechts. Als je een mes nodig hebt voor het nagerecht dan komt dat onder de vork met het heft rechts. Het broodbordje plaats je links en het botermesje leg je rechts op het bordje. De glazen zet je rechtsboven. Recht boven het grote mes komt het grootste wijnglas en recht boven het kleine mes komt het kleine wijnglas. Een eventueel waterglas staat links van het grote wijnglas. Als laatste leg je het servet links naast de vorken.

Tafeletiquette

Mocht je het niet zo uitgebreid willen of heb je niet zo’n grote tafel, dan kan je 1 wijnglas en het waterglas neerzetten. Het dessertbestek en broodschoteltje kan je dan ook achterwege laten.

Natuurlijk kan je eenvoudige naamkaartjes maken van karton die je dubbel gevouwen op tafel zet, maar je kan er ook iets bijzonders van maken. Op Pinterest staan heel veel verschillende voorbeelden van leuke zelfmakers. Hieronder nog wat leuke ideeën voor naamkaartjes of servetringen.

Servetring van rozemarijn

Naamkaartje blaadje

Naamkaartje kerststokjes

Tafelaankleding Kerstmis 2013 2

Maar ook de kersttafel zelf verdient natuurlijk wat aandacht. Pak je mooiste tafellinnen, zorg voor bijpassende servetten en eventueel wat kleine versieringen. Let natuurlijk wel op dat de tafel niet te vol staat, zodat je er niets meer op kwijt kunt of nog erger dat je de gasten aan de overkant niet meer ziet!

Kersttafel kant 2

Kersttafel rood

 

Kersttafel zilver-wit

Hopelijk heb je wat inspiratie gekregen voor een leuke aankleding van de tafel. Als tip raden we je zeker aan om eens te speuren op Pinterest! Heb jij nog een leuk idee voor jouw kersttafel of decoratie?

Liefs,

Floortje & Marjolijn