Tafelaankleding


kerst5

Over een weekje is het zover, dan is het officieel Kerstmis! Een tijd die in het teken staat van gezelligheid en samenzijn. Waarschijnlijk staat de kerstboom al een tijdje in de huiskamer te pronken en misschien heb je ook de rest van het huis al helemaal in de kerstsfeer gebracht. Ook met het eten zit het wel goed, want wij gaven jou de lekkerste recepten (en er komen er ook nog een aantal aan), maar daar hoort natuurlijk wel een mooi gedekte tafel bij. Maar hoe kun je de tafel nu leuk aankleden voor tijdens het kerstdiner? Of je nu helemaal losgaat met je beste serviesgoed of je een mooie kerstdecoratie op tafel zet, alles kan natuurlijk, maar wanneer je op het moment nog niet zoveel inspiratie hebt, is dit een goed artikel om te lezen! 

De aankleding
Om de eettafel extra feestelijk aan te kleden maak je natuurlijk gebruik van je mooiste servies. Ga op chique voor een geheel wit servies of maak juist gebruik van een gekleurd servies. Ook kun je natuurlijk mix-and-matchen, verschillende dessins gaan vaak heel goed samen. Een kleine tip: wanneer je (kleine) kinderen als eters krijgt, is het misschien niet zo handig om het eetservies te gebruiken dat je als erfstuk van opa & oma hebt gekregen, je wilt natuurlijk niet dat je dierbare bord kapot valt door onhandige kinderhandjes. Eventueel kun je dan een groot vel neerleggen waar de kinderen tussen de gangen door op kunnen tekenen!

Een ander puntje van aandacht is de verlichting. Te fel licht laat je eten er vaak ook niet mooier uitzien en het bederft ook een beetje de kerstsfeer. Kaarsen en theelichtjes doen het natuurlijk altijd goed, maar zorg er wel voor dat grote kandelaars zo staan, dat je er geen last van hebt. Een tafelkleed dat in de brand vliegt door een omgevallen kaars, is niet echt bevorderlijk voor de sfeer, haha.

Denk ook aan de rest van de aankleding. Leg een mooi tafelkleed en/of tafelloper op tafel en zet een kerststuk of wat bloemen op tafel (maar zorg er wel voor dat al je gasten elkaar kunnen zien, want anders wordt het ook zo ongezellig). Wanneer je het echt wil afmaken maak je menukaarten met de gerechten die je gaat serveren en mooie naamkaartjes zodat iedereen weet waar hij of zij kan gaan zitten.

Onderstaande foto’s kunnen je misschien een beetje op weg helpen, maar kijk vooral wat goed bij jou en je gezelschap past. Zelf vinden wij de bestekzakjes in de vorm van kerstsokjes echt té leuk, dus daar gaan wij nog naar op zoek.
 kerst1

kerst2

kerst6

kerst3

kerst4

Liefs,
Marjolijn & Floortje