Sticky toffeecake

Sticky toffeecake 2
Sticky toffeecake. De naam zegt eigenlijk al genoeg! Heerlijke cake met een karamelsaus en een bolletje ijs. Meer heb je niet nodig voor een spectaculair nagerecht. Ik maakte deze toffeecake al een dag eerder en hij was heerlijk. Omdat ik geen cakevorm heb, gebruikte ik mijn brownievorm en dat werkt net zo goed. Ik heb er niet bij gezet voor hoeveel personen het is, maar je kan uit een brownievorm zeker wel 9-12 stukjes halen. Pas alleen op dat je een niet te groot stuk afsnijdt, want hij is nogal machtig. Maar wat is hij toch lekker! Vooral als hij net uit de oven komt…

Voor de cake:

  • 175 gram dadels
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 60 gram boter
  • 175 gram suiker
  • 2 eieren
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel vanille-essence
  • vanille-ijs

Voor de saus:

  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 6 eetlepels slagroom
  • 140 gram boter
  • 1 theelepel vanille-essence

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Haal de pitten uit de dadels en hak ze fijn. Kook de dadels daarna in exact 300 ml water. Neem de pan van het vuur en strooi het bakpoeder erdoor.
  3. Klop de boter en suiker luchtig met een mixer, meng de eieren erdoor en daarna het zelfrijzend bakmeel. Voeg de vanille-essence erdoor en meng het geheel goed.
  4. Vet een cakevorm in en giet hier het beslag in. Zet de cake 35 minuten in de oven.
  5. Haal de cake uit de oven en maak de saus door alle ingrediënten voor de saus in een pan op middelhoog vuur tegen de kook aanbrengen. Blijf vooral goed roeren.
  6. Giet de helft van de saus over de cake en zorg dat er ook saus zit tussen de cake en de wand. Zet de cake 10-15 minuten terug in de oven op 150 graden totdat de saus geabsorbeerd is en de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
  7. Snijd een stukje van de cake en leg op het bord. Serveer met een lekker bolletje roomijs en druppel er nog wat karamelsaus over.

Smakelijk!

Floortje en Marjolijn

Sticky toffeecake