Speculaas

De laatste maand van het jaar is echt begonnen en dus kunnen we niet om alle lekkere dingen heen. Zelf heb ik een lichte verslaving voor chocoladepepernoten en gevulde speculaas, maar een gewoon ouderwets speculaasje met een kopje thee mag tijdens de Sinterklaas natuurlijk niet ontbreken. Vandaag deel ik het recept voor echte speculaasjes met je. Het lijkt misschien moeilijk, maar het is zo makkelijk. Natuurlijk kun je de speculaas in de supermarkt halen, maar zelf maken is veel leuker! Je hebt ook maar een paar ingrediënten nodig, dus een grote kans dat je alles al in huis hebt. Ook erg leuk om samen met je kids (of neefjes of nichtjes etc.) speculaas te bakken. En, je huis gaat er ook nog eens heel lekker van ruiken, dus duik maar snel de keuken in!

Voor 6 grote speculaaspoppen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 200 gr. bloem
 • 100 gr. (donker) bruine basterdsuiker
 • 3 tl. koek- en speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 2 el. melk
 • 125 gr. koude roomboter

En zo maak je je eigen speculaas:

 1. Zeef de bloem boven een grote kom en voeg de suiker, de speculaaskruiden en een snufje zout toe.
 2. Giet de melk er door en meng alles even kort door elkaar. Snijd met twee bessen de boter door het deeg en kneed het deeg vervolgens kort en stevig door. Kneed het deeg niet te lang door, het moet koel blijven.
 3. Wikkel het speculaasdeeg in huishoudfolie en laat het deeg minimaal 1 uur, maar het liefst een hele dag, rusten in de koelkast.
 4. Wanneer je gaat beginnen met de koekjes maken, verwarm dan de over voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met wat bakpapier.
 5. Bestrooi de speculaasplank met wat bloem, druk er kleine balletjes deeg in en druk goed aan. Schuif het overtollige deeg er met een mesje af en sla de speculaaspop met een flinke klap los van de vorm. Heb je geen speculaasplank; rol dan het deeg uit tot een halve centimeter dik en steek er met met behulp van een koeksteker speculaas uit of gebruik een mesje.
 6. Bak de speculaas in 20 minuten goudbruin en gaar.

Liefs,
Floortje