Soorten pasta

Soorten pasta

Soorten pasta van links naar rechts: spaghetti, linguine, pappardelle en lasagnebladen

Pasta; wie lust er nu niet een heerlijk bord pasta met een warme, romige saus? Iedereen eet het wel, of je nu een arme student bent die snel wilt eten of je hebt een gezin met een stel kinderen, pasta is altijd een goed gerecht. Het is een van de makkelijkste en meest veelzijdige gerechten aangezien je naar hartenlust kunt variëren, niet alleen met de sauzen, maar ook met de soorten pasta. Vandaag vertel ik je iets meer over de verschillende soorten pasta die er zijn. Lees je mee?

Pasta komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië, met name uit Sicilië. Tegenwoordig eet men in het noorden van Italië veel verse en gevulde eierpasta’s, vaak met een volle vlees- of roomsaus of soms alleen met gesmolten boter en parmezaanse kaas. Het zuiden specialiseert zich in pasta van gedroogde durumtarwegries zonder ei. De harde durumtarwe is nodig voor bepaalde vormen pasta en zorgt ervoor dat de pasta al dente kan blijven. Deze gedroogde pasta wordt meestal gegeten met vlees- en groentesauszen die niet zo machtig zijn. Pasta wordt in Italië meestal als voorgerecht gegeten en wordt altijd pas gekookt vlak voor hij geserveerd wordt. Het is trouwens een fabel dat je olie aan het kookwater moet toevoegen. Olie en water mengen niet en het helpt plakken dan ook niet voorkomen. Vaak gaat pasta plakken als hij te lang gekookt is. Beter is het om een goede schep zout aan het water toe te voegen, dat voorkomt het plakken.

Soorten gedroogde pasta:

  • Pasta Corta: korte vormpjes, van de kleintjes voor in de soep tot de bekende penne, farfalle en fusilli. Veel van deze pasta’s zijn hol van binnen zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  • Pasta Lunga: lange vormen, zoals spaghetti en tagliatelle, of elke pasta die langer is dan zo’n 10 centimeter.
  • Pasta All’uovo Secca: deze gedroogde eierpasta wordt gemaakt van een mix van durumtarwegries en eieren en kan alleen machinaal worden bereid omdat het deeg zo taai is. De vorm varieert van linten die in nestjes worden verkocht, tot gevulde pastavormen als tortellini of ravioli.

Soorten verse pasta:

  • Pasta Fresca All’uovo: deze verse pasta, die is gemaakt van eieren en zachte tarwebloem, wordt het meest in het noorden gegeten en kan gemakkelijk tot bijvoorbeeld tortellini of cappelletti worden gevormd of worden uitgerold tot lasagnevellen of pastalinten.
  • Pasta Di Semola Fresca: deze eigengemaakte pasta uit het zuiden wordt enkel van durumtarwegries en water gemaakt. De bekendste vormen zijn fusilli, orecchiette en strozzapreti.
Soorten pasta 2

Soorten pasta van links naar rechts: casarecce, fusilli en rigatoni

Bijpassende sauzen

Pasta’s worden gemaakt als aanvulling op bepaalde sauzen.

  • Kleine pastavormen (alfabeto, ditalini, orzo en stelline) bekend als pastina, worden in de soep gedaan. Ze zijn er in heel veel verschillende vormen, zoals letters, cijfers en sterretjes.
  • Lange pasta (linguine, spaghetti) kunnen het beste gegeten worden met fijne sauzen, zoals pesto-, tomaten- of gehaktsaus, die eraan vast blijven plakken.
  • Lintpasta (tagliatelle, fettuccine) kun je het best serveren met simpele, verse, kruidige sauzen, zoals romige paddestoelensaus of een hamsaus.
  • Pastavormpjes (fusilli, orchiette) worden veel geserveerd met dikkere, vollere sauzen, die in de vormpjes blijven zitten. Pastavormpjes combineren ook goed met sauzen met worst, zeebanket of groente.
  • Gevulde pasta (tortelli, ravioli) omdat ze zelf al een kruidige vulling van vlees, pompoen of spinazie hebben, smaken ze goed met een simpele saus van boter en salie of verse tomatensaus.

Het is trouwens een fabel dat je olie aan het kookwater moet toevoegen. Olie en water mengen niet en het helpt plakken dan ook niet voorkomen. Vaak gaat pasta plakken als hij te lang gekookt is. Beter is het om een goede schep zout aan het water toe te voegen, dat voorkomt het plakken.