Risotto met paddenstoelen en Gorgonzola

Risotto met paddenstoelen en Gorgonzola 2

Risotto is een ideaal vegetarisch gerecht, aangezien het vaak niet meer nodig heeft dan wat paddenstoelen en/of kaas. Natuurlijk kun je een risotto als hoofdgerecht eten, maar wist dat het ook heel goed als voorgerecht kan dienen? Je maakt de porties op de borden gewoon iets minder groot, want vullend is een risotto natuurlijk wel. Deze risotto met paddenstoelen en Gorgonzola is een perfect voorbeeld van hoe een risotto als voorgerecht kan dienen en het is heel fijn om te maken en zeker om te eten met deze gure dagen. Ik had nog wat rozemarijn, Gorgonzola en paddenstoelen over en besloot dit te combineren met risotto. Uiteindelijk viel deze risotto heel erg in de smaak! Het was zo lekker dat het eigenlijk veel te snel op was! Mocht je geen paddenstoelenbouillon hebben, kun je natuurlijk ook kippen- of groentebouillon gebruiken.

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 250 gram champignons, in kwarten
 • 300 gram risotto
 • 150 gram Gorgonzola
 • 2 liter paddenstoelenbouillon
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • olijfolie
 • 2 klontjes roomboter
 • 4 takjes rozemarijn, naalden eraf geplukt

Bereiding:

 1. Trek 2 liter paddenstoelenbouillon uit twee blokjes en breng deze tegen de kook aan. Zodra de bouillon kookt, draai je het vuur helemaal laag. De bouillon laat je tijdens het maken van de risotto op laag vuur staan.
 2. Doe de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui tot hij glazig is.
 3. Voeg de rijst aan de ui toe en roer goed door totdat alle rijstkorrels glazig en glanzend zijn geworden. Draai het vuur laag.
 4. Voeg aan de risottorijst vervolgens steeds een soeplepel bouillon toe, voldoende tot de rijst net onder staat. Laat de rijst de bouillon onder af en toe voorzichtig doorroeren opnemen. Zodra de meeste bouillon is opgenomen voeg je weer een volgende soeplepel toe. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is: zacht van buiten met een kleine bite van binnen.
 5. Verwarm een koekenpan en verhit 1 klontje boter. Bak de champignons en rozemarijn hierin tot de champignons bruin zijn.
 6. Voeg 1 klontje boter toe aan de risotto en roer er dan voorzichtig de champignons en rozemarijn door.
 7. Verdeel de risotto over vier borden en garneer met de Gorgonzola.

Smakelijk!

Marjolijn en Floortje

Risotto met paddenstoelen en Gorgonzola