Kruidnoten

Kruidnoten 2

Het is bijna 5 december, tijd voor pakjesavond! Deze kruidnoten zijn een lekkere en snelle traktatie voor tijdens het heerlijk avondje. Ik had nog nooit kruidnoten gemaakt, maar het is echt heel simpel! Het enige wat je hoeft te doen zijn alle ingrediënten te mengen, even laten rusten en dan kan je er balletjes van maken. Hup in de oven en klaar ben je! Een kind kan de was doen. Dat is trouwens een leuke bezigheid voor kinderen, laat ze lekker meehelpen. Fijne Sinterklaas!

Ingrediënten:

 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 50 gram donkere basterdsuiker
 • 1 theelepel speculaas- en koekkruiden
 • mespuntje zout
 • 2 eetlepels melk
 • 40 gram koude boter
Kruidnoten 3

De kruidnoten voordat ze de oven in gaan.

Bereiding:

 1. Zeef het bakmeel boven een kom. Voeg de basterdsuiker, de speculaas- en koekkruiden en het zout toe. Snijd de boter in blokjes en voeg samen met de melk toe aan de droge ingrediënten.
 2. Kneed alles tot een samenhangend, stevig deeg. Maak er een bal van en verpak het in vershoudfolie. Laat het zo’n 30 minuten in de koelkast rusten.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Draai kleine balletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Ik had iets te grote balletjes, daardoor zijn mijn kruidnoten ook wat groter geworden. De ideale grootte is eigenlijk een balletje van zo’n 1 centimeter.
 5. Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en bruin. Laat ze afkoelen zodat ze niet meer zacht zijn, maar juist knapperig.

Smakelijk!

Marjolijn

Kruidnoten