Glühwein

Gluhwein groot
De donkere dagen voor Kerst zijn aangebroken. Buiten is het nat en grauw en ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb behoefte aan warmte. Lekker met een dekentje op de bank en de verwarming een tandje hoger. Om de innerlijke mens warm te houden kun je natuurlijk een kop thee of een beker warme chocolademelk nemen, maar een lekker glaasje warme glühwein is ook heerlijk. Misschien heb je dit drankje weleens op tijdens een bezoekje aan de Duitse kerstmarkt waar de glühwein in gedecoreerde bekers wordt geschonken. In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig ook gewoon een fles glühwein kopen, maar deze Duitse wijn zelf maken is natuurlijk veel lekkerder en helemaal niet moeilijk! Misschien dat je alle ingrediënten zelfs al in huis hebt. Dus verwelkom je gasten tijdens de kerstdagen eens met een glas zelfgemaakte glühwein.

Voor 4-6 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 100 ml. sinaasappelsap
  • schil van 1 sinaasappel
  • 50 gr. kristalsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 750 ml. rode wijn

En zo maak je je eigen Glühwein:

  1. Verwarm de sinaasappelsap, de sinaasappelschil, suiker, kaneelstokjes en de kruidnagels in een pannetje op middelhoog vuur. Roer 5 minuten door of tot de suiker geheel is opgelost. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat 30 minuten staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
  2. Voeg de wijn toe. Zet de pan op laag vuur en breng langzaam tegen de kook aan. Zorg dat de Gluhwein niet kookt, dan verdampt de alcohol.
  3. Schenk de Glühwein in hittebestendige glazen en serveer direct.

Liefs,
Floortje

Gluhwein klein