Gevulde speculaas

Gevulde speculaas 2
Vandaag is het 5 december en dat betekent voor veel gezinnen een gezellige sinterklaasavond! Sinterklaas gaat altijd samen met heel veel lekkernijen, maar mijn favoriet is toch wel de gevulde speculaas. Krokante speculaas met daartussen een heerlijke laagje spijs. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelfgevulde speculaas te maken, dus ik deel dit recept nog even snel met jullie, zodat er vanavond tijdens het uitpakken, gesmikkeld kan worden!

De benodigde ingredi├źnten:

 • 250 gr. zelfrijzend bakmeel + wat extra om te bestuiven
 • 125 gr. donkerbruine basterdsuiker
 • 1 el. speculaas- en koekkruiden
 • 150 gr. koude boter
 • 300 gr. amandelspijs
 • 2 eieren
 • geschaafde amandelen (ter garnering)

En de bereidingswijze is als volgt:

 1. Doe de meel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout in een kom en roer even door elkaar. Snijd met 2 messen de koude boter door het meelmengsel totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
 2. Kneed met koele handen tot een samenhangend deeg. Blijft het deeg kruimelig, voeg er dan een klein beetje melk aan toe. Vorm een platte schijf van het deeg, rol het in vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de spijs in een kom er kneed er 1 ei door.
 4. Rol de helft van het deeg uit op een met meel bestoven aanrecht tot een vierkante lap en bekleed de vorm hiermee (ik gebruikte een brownie-vorm). Schep de spijs in de vorm en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Gaat het verdelen van de spijs wat lastig met een lepel, gebruik dan gewoon je vingers om de spijs goed te verspreiden. Rol de rest van het deeg uit tot een vierkante lap en bedek hier vervolgens de spijs me. Druk zachtjes aan bij de randen.
 5. Garneer met de geschaafde amandelen. Splits het andere ei en bestrijk het deeg met de eidooier.
 6. Schuif de vorm in de oven en bak de gevulde speculaas in zo’n 25-35 minuten gaar in het midden van de oven.
 7. Laat afkoelen, snijd de gevulde speculaas in stukken en geniet onder het genot van een kopje warme thee van je zelfgemaakte gevulde speculaas!

Fijne Sinterklaas iedereen!

Liefs,
Floortje

Gevulde speculaas 3