Tijdens de kerstdagen wordt er meestal heel wat afgegeten. Lekker beginnen met een kerstontbijtje, ’s avonds een (uitgebreid) kerstdiner en tussendoor worden er hier en daar nog wat kerstkoekjes weggesnoept. Heerlijke groentes mogen dan ook niet ontbreken, voor de nodige vitamientjes! Rode kool en erwtjes zijn twee groentes die het altijd goed doen met Kerstmis (bij ons staan ze eigenlijk elk jaar wel weer op tafel), maar een keer iets anders kan ook verrassend lekker zijn. Zoals deze gesmoorde prei met bloemkool en gruyère bijvoorbeeld! De soms wat flauwe bloemkool krijgt wat extra pit door de prei en de gruyère maakt het helemaal af. Benieuwd naar dit makkelijke receptje dat ook na de feestdagen een heel fijne gerechtje is? Lees dan snel verder!
Voor 4 personen heb je de volgende ingredienten nodig:
- 3-4 el. olijfolie
- 3 preien; in ringen gesneden
- 1 kleine bloemkool; in roosjes
- 200 gr. kastanjechampignons; in plakjes
- 125 ml. witte wijn
- 185 ml. kippenbouillon
- 1 el. bloem
- 150 gr. gruyère
De bereidingswijze is al volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit 1 el. olijfolie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de stukken prei 3-4 minuten tot ze licht kleuren. Schep ze in een schaal en zet apart.
- Verhit de rest van de olijfolie en bak de bloemkoolroosjes 6-8 minuten totdat ook zij licht kleuren. Haal ze uit de pan en zet apart. Bak als laatste de champignons bruin. Voeg de prei en bloemkool weer toe en breng op smaak met peper & zout.
- Laat het geheel kort karamelliseren. Schenk vervolgens de wijn erbij en laat 2 min. koken. Schenk de bouillon erbij, strooi de bloem erover en schep om tot de saus begint te binden.
- Schep de groenten in een ovenschaal en rasp de gruyère erover heen. Zet de ovenschaal in de oven en laat 8 minuten gratineren, totdat de kaas mooi goudbruin kleurt.
Fijn weekend nog!
Liefs,
Floortje en Marjolijn