Gebakken rijst met kleverige speklapjes

Gebakken rijst met kleverige speklapjes 2

Deze gebakken rijst met kleverige speklapjes zou wel eens mijn nieuwe favoriet kunnen worden! Wat een heerlijk gerecht is dit! Ik ben gek op speklapjes en nu de winter er weer is, vind ik het heerlijk om hutspot met spek te eten. Maar nu ik dit recept heb, kan ik mooi afwisselen. En je hoeft het niet alleen in de herst- of wintermaanden te eten!

Ik kwam het gerecht tegen op de site van nombelina. Ik vond de speklapjes meteen een geweldig donkere kleur hebben! Ik besloot dit alleen te combineren met bosuitjes in plaats van paksoi en erwtjes.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 3 speklappen (ik snijd ze altijd een keer door en reken 1,5 speklap per persoon)
 • 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels honing
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 150 gram rijst (al gekookt of gestoomd)
 • 1 ei
 • 2 bosuitjes, in stukjes gesneden

Bereiding:

 1. Verhit een pan en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Bak de speklapjes op laag vuur tot ze gaar zijn. Als de speklapjes mooi bruin zijn, doe je de rijstwijn erbij. Keer het vlees af en toe tot de wijn is verdwenen.
 2. Giet een eetlepel sojasaus en eetlepel honing over de speklapjes. Keer de speklapjes en doe er nog een eetlepel van de sojasaus en honing op. Laat zachtjes bakken en keer de speklapjes regelmatig in de pan. De marinade zit dan steeds meer op het vlees. De speklapjes zijn klaar wanneer ze mooi gekleurd zijn en de marinade eraan blijft plakken.
 3. Doe 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de gekookte rijst op een hoog vuur. Voeg na een paar minuutjes het rauwe ei toe en roer deze direct door de rijst. Roerbak dit gaar en voeg daarna de bosui en 1 eetlepel sojasaus toe. Schep het op een bord met de kleverige speklapjes bovenop.

Je kan er eindeloos mee variëren. Voeg bijvoorbeeld wat chilipeper, knoflook of paksoi toe. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik heb gedaan!

Smakelijk!

Marjolijn

Gebakken rijst met kleverige speklapjes