Een kerstdiner zonder stress

kersttafel
De afgelopen dagen kwamen de gerechten van het wild-menu al online en ook de komende tijd verschijnen er meerdere recepten per dag. We geven je verschillende menusuggesties, maar natuurlijk kun je deze gerechten naar hartenlust met elkaar combineren. Een soort mix-and-match met kerstgerechten! En het is natuurlijk hartstikke gezellig zo’n uitgebreid kerstdiner met de familie en/of vrienden, maar wat als je niet zo’n held in de keuken bent of nog nooit voor een grote groep hebt gekookt?! Geen reden tot paniek, want wij geven je vandaag een aantal tips die zorgen voor een kerstdiner zonder stress. Succes en als je nog vragen hebt, stel ze gerust, misschien dat wij een oplossing voor je weten!

De voorbereidingen
Begin op tijd met het verzinnen van je kerstmenu, want een goede voorbereiding is het halve werk! Houd met het verzinnen ook rekening met je gezelschap: zijn er kinderen, mensen die geen vis lusten of een voedselallergie hebben? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden, wil je tijdens het kerstdiner niet voor onverwachte (en onplezierige) verrassingen komen te staan. Een ander puntje waar je rekening mee moet houden, zijn de bereidingen. Zorg dat niet alles in de oven moet als je maar een klein oventje heb en maak, om het jezelf gemakkelijk te maken, een mix van warme en koude gerechten. Kijk ook of je eventueel al wat dingen kunt voorbereiden, bijvoorbeeld een lekkere taart als nagerecht. Heb je eenmaal besloten wat je gaat serveren, schrijf dan alle gerechten, dus ook de bijgerechten, op met daarbij alle benodigde ingrediënten en de tijd die je nodig hebt om het gerecht te bereiden.

Probeer uit
Wanneer je een menu hebt weten samen te stellen is het tijd voor een beetje reality-check. Loop het menu nog eens kritisch na en bedenk of je menu wel reeël is. Kun je dit allemaal maken, heb je genoeg ruimte in de keuken/koelkast/kelder om alles te bewaren? Heb je gerechten al eens eerder gemaakt of ga je alles voor de eerste keer maken? Zitten er nieuwe gerechte bij, probeer dan de gerechten van tevoren al eens te maken. Zo weet je ten eerste of het smaakt (en kun je eventueel het recept nog iets aanpassen), maar je weet ook meteen waar de knelpunten zitten. Wanneer een gerecht bijvoorbeeld 15 minuten langer in de oven moet dan in het recept staat, wil je daar liever tijdens je oefenetentje achter komen als op de dag zelf!

De boodschappen
Zeker niet onbelangrijk; de boodschappen. Verdeel alle benodigde boodschappen over twee lijstjes; eentje waarop ingrediënten staan die wat langer houdbaar zijn en eentje met boodschappen die je op het laatste moment nog moet halen. Wacht niet tot het laatste moment met boodschappen doen, want al je boodschappen doen in de dagen vlak voor kerst is vragen om problemen. Niet alleen heb je te maken met overvolle winkels en enorme rijen, maar de kans is ook nog eens groot dat je benodigde ingrediënten ineens in geen velden of wegen te bekennen zijn. Denk ook op tijd aan de bestellingen voor de slager, poelier en/of visboer. Neem je boodschappenlijstje en een pen mee en werk je lijstje rustig af, zodat je bij thuiskomst niet erachter komt dat je nog een keer richting de supermarkt moet hobbelen. Hebben ze iets niet? Probeer dan dezelfde dag nog naar een andere supermarkt te gaan, zodat je het niet vergeet. Totaal geen zin in drukke supermarkten, bestel dan je boodschappen online vanuit je luie stoel en laat ze thuis bezorgen.

De dagen voor kerst
Wanneer je onze eerste tip ten harte hebt genomen, heb je een aantal gerechten op je menu staan die je in de dagen voor kerst alvast kunt voorbereiden. Heb je een soep of stoofschotel op het menu staan, bereid deze dan alvast voor en bewaar ze op een koele plek. Ook dingen als sauzen of een nagerecht kun je al prima 1 of 2 dagen van te voren maken. Vlees en vis bak je natuurlijk op het laatste moment, tenzij je een heerlijke beenham uit de oven hebt die je koud serveert, want ook die kun je alvast maken.

De dag zelf
Op de dag van het kerstdiner begin je alvast met het hak en snijwerk van de verschillende groentes, het vlees, de vis en andere dingen die nog op je lijstje staan. Bewaar alles in afgesloten bakjes op een koele plek. Zo houd je meer tijd over voor andere dingen en je loopt ook minder snel het risico op pleisters om je vingers van te haastig hakwerk (let op; hier spreken mensen uit ervaring). Vergeet ook niet de drankjes op tijd koud te zetten, want niemand wordt vrolijk van een warme witte wijn.
Zorg ervoor dat je de keuken ten alle tijde opgeruimd op. Verzamel geen stapels afwas, maar doe regelmatig een afwas of zet de vaatwasser aan. Daarna zorg je dat je keuken schoon is, de vaatwasser leeg, het aanrecht aan kant en de vuilnisbak ook leeg is. Zo heb je alle ruimte om later op de dag het eten klaar te maken of op te warmen, de vuile borden kwijt te raken en eventuele restjes weg te gooien zonder dat dat allemaal in een chaos en een puinhoop eindigt. Daarna check je nog één keer of alles klaar is. Alles klaar? Dan houd je ermee op. Af is af. Tijd om je om te kleden en nog even te ontspannen. Je hebt tenslotte alweer zat gedaan!

Met deze tips moet lukken om je kerstetentje stressvrij te laten verlopen. Succes en houd in gedachte dat het geen wedstrijdje is wie het beste met etenswaren kan toveren, maar dat het vooral een gezellige en smakelijke avond moet worden. Je wilt zelf tenslotte ook gezellig met je gasten kunnen kletsen.

Liefs, Marjolijn en Floortje