Cake met zoete aardappel

Zoete aardappel header

Opnieuw iets zoets met een ‘apart’ ingrediënt: die keer cake met zoete aardappel. Tijdens een van mijn vele surfsessies op internet kwam ik deze cake tegen en sindsdien stond hij tussen mijn favorieten. De wortelcake was goed bevallen, dus ik waagde een poging. De cake heeft een verrassende zoete smaak en de pecannoten en krenten maken het net even af. Minpuntje: de cake is niet echt goed gerezen en is een beetje nat, volgende keer nog iets langer in de oven dus. Toch is deze cake zeker het proberen waard.

Dit heb je nodig voor 1 cake:

  • 3 eieren
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 200 gram lichtbruine bastardsuiker
  • 300 gram zoete aardappel, geschild en geraspt
  • 100 gram pecannoten, fijngehakt
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 50 gram rozijnen

De bereidingswijze van deze cake:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de cakevorm in met een beetje boter en bekleed de vorm met bakpapier (laat het bakpapier een beetje over de rand hangen, zodat je de cake straks makkelijk uit de vorm kunt tillen).
  2. Klop de eieren in een kom los en voeg de olie, suiker, zoete aardappel, pecannoten en rozijnen toe.
  3. Schep alles goed om en voeg vervolgens de meel, zout, kaneel en koekkruiden toe.
  4. Schep alles door elkaar totdat het goed gemengd is en giet het beslag in de cakevorm.
  5. Zet de cake in de oven en bak deze 75-90 minuten in de oven af. Controleer of de cake gaar is met een cocktailprikker, deze moet er droog/schoon uitkomen.
  6. Haal de cake uit oven, laat 5 minuten rusten in de vorm en stort de cake daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Weten jullie nog lekker recepten met ‘aparte’ ingrediënten? Deel ze hieronder met ons!

Veel plezier met uitproberen en geniet van je stukje cake.

Liefs,
Floortje

Zoete aardappel cake