Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake

Een van mijn favoriete taarten is toch wel cheesecake. Op menig verjaardagsfeestje heb ik deze taart al geserveerd en hij blijft een groot succes. Op de site staat nog geen recept voor cheesecake, dus hoog tijd om daar verandering in te brengen. Het recept voor deze blueberry cheesecake komt uit de Sweet Bakery van 2013 (review van dit fantastische tijdschrift volgt snel). Ik heb het recept hier en daar wat aangepast en er mijn eigen draai aan gegeven. Zo is het originele recept met bosbessen. Mocht je geen fan zijn van blauwe bessen, vervangen ze dan voor bosbessen uit een pot, maar elk ander fruit zal ook een waar feestje zijn. Wij hebben met Moederdag in elk geval gesmuld van deze heerlijke blueberry cheesecake. Zin om zelf aan de slag te gaan? Lees dan snel verder voor het recept!

Voor 1 taart van 26 cm. (10-12 stukken) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 100 gr. boter + beetje om in te vetten
 • 275 gr. bastognekoekjes
 • 100 + 200 gr. suiker
 • 800 gr. verse roomkaas (bijv. monchou) op kamertemperatuur
 • 3 eieren
 • 1 tl. vanille-extract
 • 175 ml. slagroom
 • 2 el. blauwe bessen of bosbessenjam
 • 400 gr. blauwe bessen

En zo ga je te werk:

 1. Vet de bodem van een springvorm (26cm.) dun in met een beetje boter. Hak de bastognekoekjes in een keukenmachine fijn, meng er 100 gr. gesmolten boter door, verdeel de koekjes over de bodem en druk goed aan. Zet de bodem ca. 30 minuten in de koelkast. Wanneer je niet in het bezit bent van een keukenmachine, kun je de koekjes ook in een grote diepvrieszak doen en hier met een deegroller overheen rollen.
 2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 3. Klop 200 gr. roomkaas en 100 gr. suiker met een handmixer op de laagste stand in ca. 3 minuten door elkaar. Klop er de overige roomkaas door en vervolgens de rest van de suiker. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel steeds even kort door elkaar. Voeg de vanille-extract toe. Klop de slagroom stijf en spatel het vervolgens door het roomkaasmengsel. Verdeel het roomkaasmengsel over de koekbodem.
 4. Zet de vorm in de oven en bak de taart ca. 1 uur in de oven, tot de crème bij licht schudden van de vorm nauwelijks nog beweegt. Zet de oven uit en laat de taart nog ca. 45 minuten in de oven rusten, met de deur op een kiertje. Laat de taart vervolgens op het aanrecht verder afkoelen. Dek de taart taart af met vershoudfolie en zet hem minimaal 3 uur, maar het liefst een nachtje in de koelkast.
 5. Bestrijk de taart met de jam en verdeel er vervolgens de blauwe bessen over. Snijd de taart in 12 stukken en serveer.

Veel bakplezier!

Liefs,
Floortje