Basisrecept – Bechamelsaus

Basisrecept bechamelsaus

Bechamelsaus, ook wel witte saus genoemd, is een basissaus die in veel keukens terugkomt. In de Italiaanse keuken wordt een bechamelsaus vaak gebruikt voor lasagne bolognese of om de pasta romiger te maken. De Grieken gebruiken de saus voor de moussaka en in de Nederlandse keuken wordt het vaak als sausje bij de bloemkool of broccoli geserveerd. Een veelzijdig sausje dus! In de supermarkten kun je kant-en-klare bechamelsaus kopen, maar zelf maken is net zo makkelijk. Vandaag deel ik dit basisrecept met jullie.Een bechamelsaus bestaat slechts uit drie ingrediënten: boter, bloem en melk. De verhoudingen blijven altijd hetzelfde, maar je kan de hoeveelheid natuurlijk aanpassen naar gelang je recept. Voor mijn moussaka in een grote ovenschaal gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • 50 gr. bloem
  • 60 gr. boter
  • 750 ml. halfvolle melk
  • Peper & zout
  • Eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas

En dit is de bereidingswijze:

  1. Je begint met het maken van roux. Smelt hiervoor de boter in een pan en voeg hier vervolgens de bloem aan toe. Roer dit meteen goed door en wanneer het gaat binden heb je roux. Hoe langer je de roux laat garen, hoe donkerder hij zal worden. Dit zal later ook effect hebben op de kleur van je saus, dus ik laat hem maar heel kort garen.
  2. Draai het vuur vervolgens uit en voeg beetje bij beetje wat melk toe, zodat er een saus ontstaat. Blijf goed roeren anders krijg je klontjes en is je saus mislukt. Zodra er een saus begint te ontstaan voeg je de rest van de melk toe. Zet de saus weer op laag vuur en laat de saus zo’n twintig minuten garen. Roer regelmatig door zodat je geen klontjes krijgt. Je zult zien dat de saus vanzelf dikker wordt.
  3. Breng de saus tot slot op smaak met peper en zout. Je kunt er eventueel nog wat Parmezaanse kaas doorheen raspen wanneer je dat lekker vindt.

Het belangrijkste is dat je niet te veel melk ineens aan de roux toevoegt. Je kunt beter geleidelijk melk toevoegen om klonteren te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de bechamelsaus regelmatig door te roeren.

Wanneer je bovenstaande stappen volgt kan je bechamelsaus bijna niet mislukken. Succes!

Liefs,
Floortje

Basisrecept bechamelsaus