Basisrecept pizzadeeg

Pizza, iedereen eet het weleens en vooral kinderen zijn er echt gek op. Een pizza staat meestal op het menu wanneer je niet zo veel tijd en/of zin hebt om te koken, maar mocht je jezelf nou eens echt willen trakteren op een lekkere pizza, maak dan ook het deeg zelf. Ik beloof je, een zelfgemaakte pizza met home-made deeg smaakt zoveel beter dan een diepvriespizza! En als je denkt dat het moeilijk is om zelf pizzadeeg te maken, scroll dan snel naar beneden en duik snel de keuken in!

Nog wat tips voordat je aan de slag gaat: zet hierbij de oven op de hoogste stand die de oven heeft en verwarm de bakplaat mee. Bereid je pizza op een stuk bakpapier en schuif de pizza met het bakpapier in de oven. Gebruik daarnaast niet te veel ingrediënten die veel vocht afgeven (zoals tomaten of champignons), want daar wordt je pizza nat van. Wil je deze ingrediënten toch op je pizza, zet de oven dan op het einde even op hete lucht of bak ze even kort aan in de pan.

Voor 3 pizza’s heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram bloem
  •  300 ml. lauw/warm water
  • 1 zakje gedroogde gist (+/- 7 gram)
  • 10 gram zout

Het recept voor dit deeg komt van de blog van Esmee. Esmee voegt nog wat oregano toe, maar ik heb dat zelf weggelaten.

Het pizzadeeg maak je als volgt:

  1. Mix alle ingrediënten goed door elkaar totdat je een stevige bal deeg hebt. In het begin plakt het heel, maar blijf goed doorkneden totdat je een elastische bal hebt. Eventueel kun je het ook met een keukenmachine doen, maar je hebt nog meer eer aan je werkt als je het met de hand doet.
  2. Vet een kom in met een beetje olijfolie. Leg het deeg erin en keer het een paar keer om zodat alle kanten een beetje olie hebben. Dek het af met plasticfolie en laat het minimaal een uur rijzen (of dat het twee keer zo groot is).
  3. Druk het deeg plat zodat alle grote luchtbellen eruit gaan. Je pizzadeeg is nu klaar om te gaan uitrollen en te beleggen.
  4. Verdeel het deel in drie stukken. Neem een stuk deeg en rol het uit tot een ronde lap (met een mesje en bord, zorgde ik voor een mooie ronde pizza). Zorg er wel voor dat de randen niet te dun zijn.
  5. Beleg de pizza naar wens en bak hem in gloeiendhete oven in zo’n 15 minuten gaar en knapperig.

Bij een zelfgemaakte pizza hoort natuurlijk ook zelfgemaakte tomatensaus. Daarna kun je pizza met verschillende dingen beleggen. Ik koos hier voor salami met champignons, maar wat dacht je van een lekkere pizza met prosciutto en rucola, of ga voor de gold old Hawaï met ham en ananas.
Het recept is voor 3 grote pizza’s, maar mocht je deeg over hebben, dan kun je dat in de vriezer leggen voor een volgende keer.

Veel plezier met pizzabakker spelen!

Liefs,
Floortje

Basisrecept pizzadeeg