Basisrecept cupcakes

Basisrecept cupcakes

Als je cupcakes wil decoreren, moet je natuurlijk een goede cupcake hebben om te kunnen versieren. Met dit basisrecept voor cupcakes gaat dat zeker lukken. Vandaag deel ik dit basisrecept met je en volgende week laat ik zien hoe je cupcakes leuk kan versieren in de sfeer van Pasen. Zorg dat je alles vooraf afweegt en doe het secuur, want dat is cruciaal voor een goed beslag. Let op, iedere oven is anders dus oventijden kunnen verschillen met dit recept. Controleer altijd met een satéprikker.

Ingrediënten voor 12 cupcakes:

 • 125 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eetlepels melk op kamertemperatuur
 • 2 (grote) eieren op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille-aroma

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden en zet het rooster in het midden van de oven. Vul een cupcake bakblik met papieren vormpjes.
 2. Doe de zachte boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe dat beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter opgenomen worden en wordt het beslag luchtiger. Zet de mixer op middelhoge snelheid en mix de boter en suiker goed door elkaar totdat er een luchtige massa ontstaat.
 3. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door elke keer nadat je een ei hebt toegevoegd. Voeg daarna beetje voor beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens op middelhoge snelheid als je een beetje bakmeel hebt toegevoegd.
 4. Als laatste voeg je de melk en het vanille-aroma toe en mix je nog eens 2 minuten alles goed door elkaar op middelhoge snelheid. Het moet een luchtig en glad beslag worden.
 5. Pak het bakblik en vul nu de papieren vormpjes voor 2/3 met het beslag. Het beste gaat dit met 2 eetlepels, zodat je de lepel leeg kan schrapen boven het vormpje.
 6. Zet het bakblik in de oven en bak 20-25 minuten. Open tussendoor de oven niet, anders zakken de cupcakes in. Na 20 minuten controleer je of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Komt de prikker er schoon uit, dan zijn de cupcakes klaar. Kleeft er nog beslag aan dan laat je ze nog 5 minuten in de oven. Controleer dan weer en als ze gaar zijn, haal je ze uit de oven.
 7. Laat ze afkoelen op een rooster in de vorm. Als ze helemaal zijn afgekoeld kan je de cupcakes uit het bakblik halen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kan je ze gaan decoreren.

Smakelijk!

Marjolijn

Basisrecept cupcakes 2