Appel tarte tatin

Appel tarte tatin

Ondanks dat het vandaag nog best goed weer was, gaat eind volgende week de herfst toch echt beginnen. De eerste berichten van blaadjes op het spoor zijn al op de radio geweest, dus ideaal weer voor een appel tarte tatin! Het is helemaal niet veel werk en dat vinden we natuurlijk allemaal fijn. Het is nu het seizoen van de appels, dus ze zijn volop verkrijgbaar. Misschien heb je zelf wel een appelboom in de tuin? Gelukkig hebben wij een lieve tante die een mooie appelboom heeft en het niet erg vindt om wat appels af te staan aan bakgrage nichtjes!

Wat heb je nodig voor 8 personen:

  • 40 gram roomboter
  • 4 eetlepels suiker
  • 6 grote Elstar appels
  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
  • 2 eetlepels bloem
  • ronde vorm van 24 cm doorsnede

En zo maak je deze taart:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels en snijd ze in partjes.
  2. Verhit de boter en de suiker in een pan met een dikke bodem op hoog vuur. Roer met een houten lepel voorzichtig door de karamel tot deze goudbruin is. Pas op, want in het begin lijkt het niet snel te gaan, maar ineens is hij bruin!
  3. Schenk de karamel in de vorm en leg er voorzichtig de appelpartjes in.
  4. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 3 millimeter dik. Maak de deegcirkel iets groter dan de vorm. Leg het deeg met behulp van de deegroller op de appels. Druk het deeg goed aan op de appels en een randje deeg naar binnen en druk het goed vast.
  5. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
  6. Haal de taart uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Maak de springvorm open en draai de taart om op een bord. Snijd de taart in punten.

Deze taart is ideaal wanneer je bezoek krijgt of ’s avonds lekker als toetje. Ook lekker met slagroom of een bolletje kaneelijs ernaast!

Liefs,

Marjolijn

Appel tarte tatin 2