1001-nacht gehaktbrood met gember-tomatensaus

Dit gehaktbrood stond in de kersteditie van Delicious Magazine en ik vond het er meteen heel lekker uitzien. Laat de uitgebreide bereidingswijze je niet afschrikken, het neemt inderdaad enige  tijd in beslag, maar het is zeker de moeite waard. Je kunt het gehaktbrood ook prima een dag van te voren maken en op de dag zelf in de oven doen. Wanneer je nog wat over hebt, kun je hem zelfs nog koud eten.
De gember-tomatensaus is vrij pittig, maar past er prima bij. Ook deze kun je van te voren maken en voor gebruik even kort opwarmen.

Boodschappenlijstje voor het gehaktbrood:

  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 2 el. olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 zongedroogde tomaatjes uit de olie, fijngesneden
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 tl. gedroogde munt
  • 2 tl. korianderpoeder
  • 1 tl. kaneelpoeder
  • 2 eieren
  • 4 beschuiten of wat paneermiddel
  • 100 gram walnoten

Boodschappenlijstje voor de gember-tomatensaus

  • 100 ml. witte wijn
  • 2 el. olie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm. verse gemberwortel, geraspt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 el. honing
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

En zo maak je dit heerlijke gehaktbrood:

  1. Week de gedroogde abrikozen 15 minuten in lauw water en verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui, zongedroogde tomaatjes en geperste knoflookteentjes zachtjes aan totdat de ui glazig is.
  3. Doe alles in een ruime mengkom en voeg het gehakt, koriander, kaneel en de 2 eieren toe. Verkruimel de beschuiten tussen je handen boven de kom en meng alles even door elkaar.
  4. Hak de helft van de walnoten en de helft van de abrikozen fijn en voeg ze toe. Meng alles even goed door elkaar en breng het gehakt op smaak met wat zout en peper.
  5. Vet de cakevorm in met een heel klein beetje over en bedenk het met een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de cakevorm aan alle kanten met een dubbele laag te bekleden. Zorg dat een deel van de folie over de rand hangt, zodat je de bovenkant van het gehaktbrood kan bekleden.
  6. Vul de vorm met het gehaktmengsel en druk het goed aan. Beleg de bovenkant met de rest van de abrikozen en de walnoten.
  7. Dek de bovenkant af met de overhangende folie en bak het gehaktbrood ongeveer 60-75 minuten in de oven, waarvan de laatste 15 minuten met het folie open.
  8. Laat het brood 5 minuten afkoelen en trek het dan m.b.v. de folie uit de vorm. Verwijder de folie en zet het gehaktbrood op een broodplank of een schaal. Serveer met de gember-tomatensaus.

Bereidingswijze van de gember-tomatensaus

  1. Verhit de olie in een pan en bak de ui, knoflook en gember zachtjes aan. Voeg de rode peper, kaneel en honing toe en bak nog even kort door. Schenk de wijn en de tomatenblokjes in de pan en breng alles tegen de kook aan. Laat de saus zo’n 15 minuten inkoken en breng op smaak met wat zout en peper.

Dus mocht je vandaag nog tijd hebben om even langs te supermarkt te gaan, neem dan deze ingrediënten mee en geniet vanavond van dit lekkere gehaktbrood!

Smakelijk alvast!

Liefs,
Floortje